Passport ayah dipegang pihak Thailand.Perlu RM200,000 untuk pulang.PM admin Jika ingin berikan iklan responsive


PASANGAN suami isteri yang kemalangan di Thailand, mungkin terpaksa menjual rumah mereka di Rawang, Selangor, selepas keluarga kepada warga Thailand yang meninggal dunia dalam kejadian itu menuntut pampasan RM200,000.
Dalam kemalangan pada 10 malam 19 Disember lalu, Abd Wahab Yahaya, 56, dan isterinya, Junaidah Muhammad Said, 45, dikatakan bertembung dengan pejalan kaki ketika menunggang motosikal di Jalan Aonang, dekat Krabi, Thailand.

Mengikut undang-undang di negara berkenaan, penunggang motosikal atau pemandu kenderaan akan dipersalahkan jika kemalangan membabitkan pejalan kaki.

Anak kepada pasangan itu, Amirun Aziz Abd Wahab, 21, berkata, dia sekeluarga kini buntu untuk menyelesaikan pampasan berkenaan, lebih-lebih lagi dengan keadaan bapanya yang p4rah dan masih dirawat di Hospital Krabi, Krabi.

“Dalam kejadian itu, ibu dan bapa saya peĻ€gsan. Mama mengalami gegaran pada otak dan mengalami hilang ing4tan sekejap.

“Bapa pula p4tah tulang rahang, pipi kanan dan hidung selain pendar4han pada mata.

“Berdasarkan laporan polis, bapa dipersalahkan dalam kejadian itu dan menurut undang-undang di negara itu, bapa perlu bertanggungjawab. Keluarga warga Thailand yang mennggal dunia menuntut pampasan RM550,000 sebelum jumlah itu dikurangkan kepada RM200,000 selepas perbincangan dengan peguam dijalankan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Amirun Aziz berkata, bapanya kini masih dirawat dan baru selesai menjalani pembedahan di negara berkenaan serta tidak dibenarkan pulang selagi proses perbicaraan di mahkamah tidak selesai dan ia dijangka akan dibicarakan pada 9 Januari depan.

“Malah, pasport bapa berada di tangan pihak berkuasa Thailand. Dalam keadaan kesihatan bapa yang teruk, saya sekeluarga mahu bapa dibawa pulang secepat mungkin ke negara ini memandangkan ibu sudah dibenarkan pulang .

“Bapa tidak dibenarkan pulang kerana dia yang menunggang motosikal dan perlu bertanggungjawab untuk perbicaraan serta menjelaskan tuntutan kepada keluarga mangsa.

“Saya sekeluarga kini sedang mempertimbangkan untuk menjual rumah bapa di Rawang untuk menampung tuntutan berkenaan. Saya meminta jasa baik rakyat Malaysia untuk mengurangkan beban ini dengan menghulurkan sedikit bantuan kewangan.

“Bantuan boleh disalurkan ke akaun Maybank saya 162713016800. Segala jasa baik semua saya dahulukan dengan ucapan terima kasih,” katanya.

Baru Kenal Tak Sampai 2 Jam Tetapi Sanggup Jadi Penjamin Dan Cagarkan Harta.. Subhanallah.

Assalamualaikum kepada semua rakan2 sedikit info kes V1ral Kemalangan di Krabi.

Ketika semua orang di Malaysia berseronok untuk menyambut kedatangan tahun baru 2019 pada tengah malam ni tetapi lain pulak cerita En, Abdul Wahab yg terpaksa kesedihan utk memikirkan tentang nasib beliau yg kem4langan pada 19/12/18 di Krabi.

Sy bersama Abg Zakrozen Wazir (Group Harley BigBike Malaysia) sempat juga pergi menziarahi En,Wahab utk bertanya status keadaan beliau di krabi, Alhamdulillah En,Wahab dalam keadaan sihat walaupun dlm keadaan yg sangat menyedihkan beliau hanya boleh makan menggunakan jarum straw utk dimasukan dlm mulut yg ditutupi rapat dengan besi & getah disebabkan rahangnya p4tah.

PERLU JAMINAN WARGA TEMPATAN ( THAILAND )

Menurut En,Wahab beliau di ikat jamin sebanyak 120k Thai Bhat & perlu ada jaminan orang tempatan thai utk letakkan geran tanah atau rumah sebagai jaminan beliau daripada pihak makamah sekiranya di ikat jamin duit sahaja tidak lagi memenuhi syarat tersebut.

Kenal Tak Sampai 2 Jam ..


Di sebalik cerita tersebut, yg sy paling menyentuh hati adalah ada orang thailand yg baru kenal x sampai 2 jam sanggup menggadaikan tanah kepada En,Wahab sebagai jaminan beliau, kalau di ikutkan hamba Allah tersebut tiada apa2 kaitan persaudaraan pun dgn en, Wahab tetapi dia sanggup buat begitu kalau dia x bgi geran tanah tersebut en,wahab akan ditahan didalam l0kap thailand di Krabi, Allah anda semua bayangkan keadaaan dia yg p4tah 3 tempat di kawasan muka dgn dia pula sakit kencing manis yg perlu makan ubat tiap2 hari dengan menggunakan straw jarum hospital.

Disini sy dpt rasakan yg ketentuaan Allah itulah yg paling berkuasa melainkan manusia, dalam kita mengharapkan org lain Allah menghantar org lain yg sanggup gadaikan nilai yg x semua org sanggup buat begitu.

Pada 3 Januari 2019 ni en,Wahab akan dinaikan di makamah krabi utk kes perbicaraan beliau di krabi.

Pihak keluarga si m4ti tersebut meminta pampasan yg x masuk akal sebanya 3.6M Thai Bhat kepada en,wahab walupun siasatan belum putuskan lagi beliau bersalah. Dengan bantuan org malaysia & Konsul General Malaysia di Songkhla akan pergi bersama en,wahab ke perbicaraan beliau nanti.

Sy disini menyeru semua rakyat malaysia dapat bersabar banyak2 dan jaga emosi masing2, kita berserah kepada Allah sahaja menentukan kes pakcik Wahab diringankan dan dipermudahkan.

Untuk bantuan kewangan dan sebagainya boleh berhubung terus kepada menantu lelaki Pakcik wahab Izwan Yahaya di Krabi.

Sy ingin meminta kepada semua yg membaca posting sy berkenaan kes kemalangan Pakcik wahab disharekan sebanyak mungkin mana nak tahu dalam kesempitan tersebut ada Hamba Allah yg ingin menghulurkan bantuan kepada beliau. Sekurang2 nya kita bantu utk share berita sebegini utk peringatan kepada semua pelancong2 dari malaysia yg datang Thailand.

Sekian laporan daripada sy Yeid Farid Agent Travel Thailand di Krabi.

Sumber 1: Hmetro
Sumber 2: Yeid Farid

iklan iklan saiz 250


0 Response to "Passport ayah dipegang pihak Thailand.Perlu RM200,000 untuk pulang."

Post a Comment